ДомойУкраинаЦіни на нові квартири ростуть, але забудовники пропонують українцям розстрочку

Ціни на нові квартири ростуть, але забудовники пропонують українцям розстрочку

Ціни на нове житло в Україніза рік зросли в середньому на 5 відсотків. Найвідчутніше підскочила вартість квартир у Києві. Зараз за один квадратний метр просять в середньому понад 30 тисяч гривень. А це на 15% дорожче, ніж минулоріч. Кому столичні метри не до кишені – шукають альтернативу за Києвом. Пропозиції в Броварах, Борисполі, Ірпені, Вишгороді і Вишневому зараз популярні як ніколи. Адже там нерухомість вдвічі дешевше.

Також чимало українців придивляється до квартир, які можна купити в розстрочку. В умовах невигідного іпотечного кредитування, купівля квартир в розстрочку залишається майже єдиним виходом. Забудовники готові приймати платежі частинами.

Менеджер з продажу Богдан показує одну з квартир житлового комплексу в спальному районі столиці. Це – демонстраційний екземпляр з ремонтом, меблями і технікою:

«Відразу йде окрема спальня на 15 квадратних метрів, санвузол 3.6 квадратних метрів і окрема кухня з вітальнею».

Простір розподіляється ефективно, запевняє фахівець, навіть при невеликій площі. А будинок – енергозберігаючий. Ціна однокімнатних квартир тут стартує від 40 тисяч доларів. У перерахунку це мільйон гривень.

«З мінімальним першим внеском від 10% ми пропонуємо розстрочку на термін до 7 років. До введення в експлуатацію розстрочка безвідсоткова», – розповідає Богдан Конюхов, менеджер з продажу.

Читайте також: Міцна гривня погано вплинула на ринок нерухомості

Інша відома в столиці будівельна компанія, яка будує економ-житло, за найдешевшу квартиру в 30 квадратів хоче 626 тисяч гривень. Розстрочку дає тільки до введення будинку в експлуатацію.

«Перший внесок мінімум 30%. Це 183 тисячі гривень. Безвідсоткова розстрочка, якщо оформляєте рассрочку- знижка 2,5% «, – говорить менеджер з продажу.

Однак, при таких умовах впродовж двох років щомісяця доведеться платити 19, 5 тисяч гривень. Розтягнути виплати на більший термін можна, тільки якщо взяти кредит. Перші півтора року ставка буде зовсім маленькою – одна сота відсотка. А ось надалі зросте до 23 відсотків на рік.

Експерт з нерухомості Володимир Романов пояснює, конкуренція на будівельному ринку велика, тому можна знайти дешевші варіанти.

«Саме бюджетне стартує з 23-25 тисяч доларів, і це те, що найближчим часом буде здане. Півроку, рік – максимум. Площа стартуватиме від 40 метрів квадратних. Якщо розглядати площу смарт-квартир або невеликих однокімнатних – це буде 22-23 тисячі», – стверджує ріелтор.

Втім, на такі квартири забудовники пропонують тільки коротку розстрочку – до двох років. За тривалу доведеться заплатити додатково, як і за банківську позику. Хоча й за значно меншою ставкою – до 10% на рік проти банківських 17% і вище.

Нагадаємо, раніше новини «Сьогодні» розбиралися в тому, як купити житло в споруджуваному будинку і не залишитися без квартири.Ми з'ясували, наскільки зараз захищені українці, які купують житло в фундаменті, чи можна убезпечити себе і не нарватися на довгобуд і які потрібні зміни в законодавстві, щоб врегулювати проблемні питання.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Рекомендуемые статьи